27 octombrie 2009

Alfabetul Fenician


Fenicienii au fost primii care au inventat alfabetul, având numai 30 de consoane, dar nici o vocala. Alfabetul a mai fost îmbunătăţit de către greci şi romani. Alfabetul fenician este un alfabet consonantic, care nu notează vocale; acestea trebuie deduse din context.
Totodata numerele aşa-zis arabe sunt de fapt feniciene? Ele au fost numite "arabe" pentru că aceasta a fost filiera prin care au ajuns în Europa.
Ingeniozitatea comercianţilor fenicieni care le foloseau pentru a-şi ţine socotelile consta in faptul ca fiecare cifră, scrisă fără curbe, doar din linii drepte, formează exact atâtea unghiuri câte sugerează numărul respectiv. Luaţi de exemplu cifra unu, veţi constata că are un singur unghi. Pe acelaşi principiu, doi are două unghiuri, trei are trei şi tot aşa.
Din păcate, tendinţa omului este de a simplifica, aşa că acest principiu nu se mai aplică bunăoară cifrei şapte, care iniţial avea o linie orizontală şi în partea de jos, nu numai la mijloc. Dar ingeniozitatea iniţială a fenicienilor a făcut ca cifrele arabe să fie folosite peste tot în lume şi mai puţin în ţările arabe.

Alfabetul fenician este un alfabet folosit iniţial pentru scrierea limbii feniciene, dar care mai apoi a dus la apariţia altor alfabete folosite astăzi, precum cel latin, arab, ebraic, grec şi cel chirilic.
Cele mai vechi scrieri folosind alfabetul fenician datează aproximativ din anul 1000 î.Hr., în inscripţii găsite în oraşele şi coloniile feniciene de pe ţărmul Mediteranei, ca de exemplu Byblos(azi în Liban) şi Cartagina (nordul Africii).

2 comentarii: