Se poate ajunje destul de facil in Damasc, cu avionul direct din Bucuresti sau cu escala in Instanbul,Turcia. Pretul si distanta depinzand de compania aeriana si ruta aleasa.
12 noiembrie 2009
4 noiembrie 2009
Informatii utile
Unii sirieni au obiceiul de a fi agresivi in public, nu respecta randul la o coada si se ciocnesc de oameni pe strada fara asi cere scuze, iar punctualitatea nu este importanta pentru ei. Negocierea pretului este un stil de viata in Siria. Sirienii discuta cu voce tare si gesticuleaza puternic. Deseori persoanele de acelasi sex se tin de mana sau se saruta pe gura cand se intalnesc, fara a considera acest fapt un comportament sexual.
O aplecare a capului spre dreapta este semnul pentru afirmatie, iar mangaierea inimii cu palma la intalnirea unei persoane este simbolul afectiunii pentru acea persoana.
Evitati sa fotografiati orice seamana cu un obiectiv militar, chiar daca este vorba de o antena de transmisie. Inainte de a face o fotografie, uitati-va la ce se vede pe fundal. Ora locala este GMT+2.
Gastronomie
Mancarurile tipice ale sirienilor includ hummus (o pasta de naut), falatel (naut pisat, pisat) si shish kebab (bucati de carne de miel pe frigarui). Un fel special sirian este farooj, pui fript cu ardei iute si ceapa. In general, sirienilor le place mancarea dulce sau foarte acra. Ingrediente obisnuite sunt carne de miel, pui, naut, vanata, orez, grau, masline si iaurt. De obicei, cafeaua este tare si dulce.
Sarmalele sunt des intalnite in Siria, lafel ca in tot Orientul Mijlociu. Mesele dureaza mult in Siria- doua, trei ore sau mai mult. Majoritatea mancarurilor se servesc cu mana sau cu o bucata de pita.
3 noiembrie 2009
Principalele atractii turistice
- Explorati cel mai vechi oras locuit din lume - Damasc. Un important simbol al acestui oras este Moscheea Unmayyad, in care se poate intra prin bazarul Al-Hamidiyah. Moscheea adaposteste mormantul Sf. Ioan Botezatorul. Moscheea Tikiyeh construita la jumatatea secolului XVI, iese in evidenta prin cele doua minarete si domul elegant. Palatul Al Azem din secolul XVIII este acum muzeu national ce contine exemple de arta islamica si copii frumoase ale Coranului. Situata in centrul istoric, pe langa Via Recta, se afla Casa lui Anania, locul in care s-a ascuns Sf. Pavel, folosind capela subterana pentru a se ruga. S-a pastrat si Biserica din Zidul Damascului, de unde Sf. Pavel a scapat, intr-un cos. Alte atractii includ Altarul Sayyida Zainab (stranepoata profetului Mahomed), mormantul lui Saladin, in spatele moscheei Ummayyad si periferiile Damascului, in special Dummar. Ghota, livezile de pomi ce inconjoara Damascul, sunt pline de piersici, pruni, ciresi si alti pomi fructiferi.
- Vizitati unele dintre cele mai vechi minarete din lume la Bosra, primul oras al Republicii arabe Siriene care a devenit musulman. Ca popas in drumul spre Mecca, Bosra a fost un oras prosper pana in secolul XVII. Moscheea lui Omar din centrul orasului este un fost templu pagan, iar acum este singura moschee ce asupravietuit de la inceputul perioadei islamice, pastrandu-si fatada originala.Asistati la festivalul de muzica bianual ce are loc in amfitatrul din Bosra.
- Admirati orasul Palmyra, aflat intr-o oaza in desert, unde legendara regina Zenobia a rezistat imperiilor persan si roman. Zenobia a fost luata prizoniera la Roma in 272, cand imparatul Aurelian a cucerit osasul. Ruinele din Valea Mormintelor, Altarul Subteran al celor Trei Frati, Marele Templu al lui Bel si Arcada Monumentala, aflate pe lista de patrimoniu mondial UNESCO, sunt doar cateva dintre cela mai faimoase monumente, din perioada clasicista pana in Evul Mediu. Halabiye si Zalabiya, situate la 40km de Deir ez Zor, mai contin ruine care atesteaza rolul militar important din timpul reginei Zenobia.
- Vizitati Crac des Chevaliers, cel mai faimos castel al cruciatilor din toata lumea. O fortareata a Ospitalierilor in zilele regatului latin Ierusalim (1100-1290), castelul a pastrat garnizoana de cateva sute de soldati si in timp de pace. Aflat la o altitudine de 670m, castelul a fost protejat de turnurile de veghe si aprovizionat de terenurile fertile din imprejur. Mai vizitati si castelele Salaheddin, langa Latakia si Markab, langa Banyas.
- Situat pe raul Orontes, la 45km de Homs, Hama dateaza de dinainte de 5.000 i.Hr. Admirati rotile gigantice din lemn, folosite si astazi pentru aprovizionarea cu apa a orasului si pentru irigarea gradinilor publice. Alte locuri interesante sunt Marea Moschee si Muzeul din Palatul Al Azem.
- Admirati orasul Alep, mai vechi poate decat Damasc, ce contine o mare citadela, pe locul unei acropole hitite. Acest oras listat ca patrimoniu mondial de UNESCO, reprezinta unul dintre cele mai magnifice exemple de arta militara islamica araba din Siria. In oras se afla un numar impresionant de moschee.
- Vizitati "perla Eufratului" la Deir ez Zor, aflat pe malul drept al raului. Gradina si livezile de pe malurile Eufratului creaza o armonie perfecta cu desertul auriu si argintul raului.
- Plimbati-va in Palatul Regal Mari, construit de Zimrilim, un important conducator de acum 2.000 de ani. Palatul a fost redescoperit in cadrul unor excavatii sin anii 1930 si acum este protejat de un acoperis modern. Orasul in sine a fost construit ca punct comercial pe traseele din Siria spre Mesopotamia. Cele mai vechi ruine din oras au 5.000 de ani.
- Admirati culorile in care se "imbraca" orasele Siriei in timpul festivalului anual Drumul Matasii, ce sarbatoreste multitudinea natiunilor si a comunitatilor din Siria acelei perioade. Festivalul are loc de obicei in septembrie, perioada in care orasele abunda de activitati artistice si culturale.
- Relaxati-va pe coasta Mediteranei. Statiunea Latakia se afla la poalele lantului muntos. Pe partea cealalta se afla Campiile Fertile (Leaganul Civilizatiei). Aici puteti vedea cateva situri istorice, printre care templul lui Bahus si un arc triumfal. Si in Tartus se afla cateva plaje frumoase.
2 noiembrie 2009
Siria
Siria este una dintre cele mai frumoase destinatii din lume, inca neatinsa de turismul in masa. Peisajul variaza de la padurile din nord-vest la plajele de pe coasta Mediteranei. Siria este numita adesea "Leaganul civilizatiei", deoarece nu exista civilizatie in est sau vest de-a lungul istoriei lumii care sa nu trecut prin Siria si sa nu-si fi lasat aici amprenta, sau sa fie afectata de lunga istorie a Siriei. Aici au fost inventate primele alfabete, care au ajutat culturile romana si greaca sa puna stapanire pe intrega lume. Aici se afla inceputurile civilizatiei, acum zeci de mii de ani, la Mreibet, Jeyround sau Yabround.
Datorita pozitiei sale unice, in locul in care se intalnesc trei continente, Siria a fost centrul civilizatiei antice. Tara a constituit drumul de rascruce dintre Marea Caspica, Oceanul Indian, Marea Neagra si Nil. Vreme de mii de ani Siria a controlat drumul matasii care mergea dinspre China spre Doura Europos (Salhiyeh), de la Palmyra si Homs spre porturile Siriei pe Mediterana, si pe care marinarii sirieni au navigat cu enormele flote de nave albe. Pana si in ziua de azi matasea este o industrie importata in Siria. In Damasc, Hama si Aleppo tesatorii lucreaza in aceleasi razboaie din lemn folosite de sramosii lor in Ebla, timp de mii de ani.
Daca va intereseaza istoria si monumentele istorice trebuie sa vizitati Siria. Tara este plina de ruine si monumente ale tuturor civilizatiilor care au trecut pe aici. In ziua de astazi aceste situri sunt atractiile principale. Aici este Qalaat Samaan, unde Sf. Simeon a stat timp de 36 de ani pe un stalp de 15m si a predicat pelerinilor care veneau sa vada cel mai sfant om de la inceputul evului mediu.
Palmyra este vechiul popas al caravanelor intre lume Mediterana si imperiile din estul Mesopotamiei, Persia si India. In timpurile reginei desertului Zenobia, orasul era unul cosmopolitan, in care exotismul estului se imbina cu cel al vestului. Aici s-a ridicat uriasul templu Baal, in inima orasului. Astazi sunt doar ruinele orasului, cunoscut ca "Valea Mormintelor". In nord se afla castelul cruciatilor, Le Crac des Chevaliers si orasele Aleppo si Hama. Langa granita cu Turcia, aproape de Hatau, se afla ruinele oraselor moarte Al Bara, Serdjilla, Qalbe Lbrse si Qirbirze. Maldare de pietre, ce odata au fost case si biserici zac abandobate pe campurile din provincia Idleb.
In Siria veti fi coplesiti de ospitalitatea araba, mai mult decat in orice alt loc din Orientul Mijlociu. "Ahlan wa sahlan" este o fraza pe care o vezi auzi des si inseamna "Sunteti bine veniti". Cel mai adesea, aceasta fraza va fi acompaniata de o ceasca de cafea traditionala araba sau de un pahar de ceai, sau poate chiar de invitatia de a cina alaturi de familie.
Siria, o tara incarcata de istorie
O tara fascinanta, modelata in timp de invataturile coranului dar si de civilizatiile grecesti, feniciene si romane, Siria este astazi un loc unde turistii pasionati de istorie si religie vin sa scotoceasca ruinele si zidurile cetatiilor antice.
Siria este situată în regiunea supranumită "Cornul Abundenţei", ce formează un arc adânc începând din Irak, trecând pe la confluenţa fluviilor Tigru şi Eufrat, cuprinzând teritoriul Siriei centrale şi al Israelului şi continuand până în Valea Nilului în Egipt.La fel ca majoritatea statelor din Orientul Apropiat, Siria este o tara cu relief predominant deşertic si cuprinde atat platoul îngust şi lanţul muntos de pe coastă cat si o stepă vastă ce este traversată de Eufrat si care dă naştere pe malurile sale unor adevărate oaze. Cele mai renumite orase din Siria sunt: Damasc - care este si capitala tarii, Palmyra si Allepo.Damasc, fiind considerat cel mai vechi oras din lume. Acest oras istoric are o denumire ce se poate traduce prin "loc cu multa apa" dat fiind faptul ca este construit in jurul raului Barada. Unul din cele mai importante obiective turistice este Moscheea Omayyad ce dateaza din anul 636. In Damasc se poate vedea de asemenea mormantul de marmura al lui Ioan Botezatorul si casa Hanania, unse s-a ascuns Sf. Paul si biserica subterana de unde isi inalta acesta rugaciunile spre cer.
Siria este situată în regiunea supranumită "Cornul Abundenţei", ce formează un arc adânc începând din Irak, trecând pe la confluenţa fluviilor Tigru şi Eufrat, cuprinzând teritoriul Siriei centrale şi al Israelului şi continuand până în Valea Nilului în Egipt.La fel ca majoritatea statelor din Orientul Apropiat, Siria este o tara cu relief predominant deşertic si cuprinde atat platoul îngust şi lanţul muntos de pe coastă cat si o stepă vastă ce este traversată de Eufrat si care dă naştere pe malurile sale unor adevărate oaze. Cele mai renumite orase din Siria sunt: Damasc - care este si capitala tarii, Palmyra si Allepo.Damasc, fiind considerat cel mai vechi oras din lume. Acest oras istoric are o denumire ce se poate traduce prin "loc cu multa apa" dat fiind faptul ca este construit in jurul raului Barada. Unul din cele mai importante obiective turistice este Moscheea Omayyad ce dateaza din anul 636. In Damasc se poate vedea de asemenea mormantul de marmura al lui Ioan Botezatorul si casa Hanania, unse s-a ascuns Sf. Paul si biserica subterana de unde isi inalta acesta rugaciunile spre cer.
Orasul Palmyra este situat in partea nordica a Damascului, in antichitate fiind denumit "mireasa desertului". Principalele obiective turistice sunt templul lui Baal, monumentul Arch si moscheea Zeinab.
Allepo, avand o populatie de aproape doua milioane de locuitori este al doilea oras ca marime si importanta din Siria si un important centru comercial mai ales datorita industriei matasurilor si a bumbacului. In toate orasele musulmane se intalnesc piete denumite souk-uri si bai publice (hammam) avand un interes aparte. Principalul obiectiv turistic este Muzeul Arheologic.
Siria este locul potrivit pentru turistii dornici de cumparaturi, aici gasindu-se numeroase obiecte manufacturate: obiecte din sidef, sculpturi din lemn de maslin, tesaturi, broderi si diverse bijuterii. Sirienii sunt renumiti pentru maiestria cu care lucreaza tesaturi de matase brocard.
Siria, o provocare turistica!
Pentru a calatori in Siria, sunt necesari bani, viza, informatii si sete de aventura. Pentru a intelege esenta acestei tari, e nevoie de mult mai mult.
Istoric vorbind, Siria Mare cuprindea teritoriile Libanului, Israelului, Palestinei, Iordaniei si o mica portiune din Antiohia. In vechime, orasele sale de coasta au devenit puternice porturi feniciene, iar de-a lungul Antichitatii teritoriile i-au fost anexate de imperiile egiptean, persan si roman.
In 1174, o data cu invazia araba, garnizoanele crestine ale cruciatilor s-au retras din calea lui Saladin, lasand sub comanda califului teritorii vaste. Insa nici arabii si nici crestinii nu au putut tine piept Imperiului Otoman, care a cucerit si a administrat teritoriile siriene din 1516 si pana la destramarea sa, la sfarsitul primului Razboi Mondial.
Intrata, impreuna cu Libanul, sub tutela Frantei, Siria a cunoscut o lunga perioada de instabilitate, continuata chiar si dupa cucerirea independentei.Ordinea a venit o data cu instalarea la putere a liderului partidului Baas, Hafez al-Assad, unul dintre cei mai controversati sefi de stat ai secolului XX.Restul e istorie moderna...
Astazi, teritoriul Siriei se imparte,de la vest la est, in patru mari zone geografice: fasia litorala (marginita la nord de Turcia si la sud de Liban), lantul muntos (numit Jebel al-Nasisizza), stepa cultivata din centrul tarii (unde sunt situate principalele doua orase ale Siriei, Damasc si Alep) si desertul (care stapaneste tot estul tarii, pana la granita cu Irakul).
Istoric vorbind, Siria Mare cuprindea teritoriile Libanului, Israelului, Palestinei, Iordaniei si o mica portiune din Antiohia. In vechime, orasele sale de coasta au devenit puternice porturi feniciene, iar de-a lungul Antichitatii teritoriile i-au fost anexate de imperiile egiptean, persan si roman.
In 1174, o data cu invazia araba, garnizoanele crestine ale cruciatilor s-au retras din calea lui Saladin, lasand sub comanda califului teritorii vaste. Insa nici arabii si nici crestinii nu au putut tine piept Imperiului Otoman, care a cucerit si a administrat teritoriile siriene din 1516 si pana la destramarea sa, la sfarsitul primului Razboi Mondial.
Intrata, impreuna cu Libanul, sub tutela Frantei, Siria a cunoscut o lunga perioada de instabilitate, continuata chiar si dupa cucerirea independentei.Ordinea a venit o data cu instalarea la putere a liderului partidului Baas, Hafez al-Assad, unul dintre cei mai controversati sefi de stat ai secolului XX.Restul e istorie moderna...
Astazi, teritoriul Siriei se imparte,de la vest la est, in patru mari zone geografice: fasia litorala (marginita la nord de Turcia si la sud de Liban), lantul muntos (numit Jebel al-Nasisizza), stepa cultivata din centrul tarii (unde sunt situate principalele doua orase ale Siriei, Damasc si Alep) si desertul (care stapaneste tot estul tarii, pana la granita cu Irakul).
Abonați-vă la:
Postări (Atom)