2 noiembrie 2009

Siria, o tara incarcata de istorie


O tara fascinanta, modelata in timp de invataturile coranului dar si de civilizatiile grecesti, feniciene si romane, Siria este astazi un loc unde turistii pasionati de istorie si religie vin sa scotoceasca ruinele si zidurile cetatiilor antice.
Siria este situată în regiunea supranumită "Cornul Abundenţei", ce formează un arc adânc începând din Irak, trecând pe la confluenţa fluviilor Tigru şi Eufrat, cuprinzând teritoriul Siriei centrale şi al Israelului şi continuand până în Valea Nilului în Egipt.La fel ca majoritatea statelor din Orientul Apropiat, Siria este o tara cu relief predominant deşertic si cuprinde atat platoul îngust şi lanţul muntos de pe coastă cat si o stepă vastă ce este traversată de Eufrat si care dă naştere pe malurile sale unor adevărate oaze. Cele mai renumite orase din Siria sunt: Damasc - care este si capitala tarii, Palmyra si Allepo.Damasc, fiind considerat cel mai vechi oras din lume. Acest oras istoric are o denumire ce se poate traduce prin "loc cu multa apa" dat fiind faptul ca este construit in jurul raului Barada. Unul din cele mai importante obiective turistice este Moscheea Omayyad ce dateaza din anul 636. In Damasc se poate vedea de asemenea mormantul de marmura al lui Ioan Botezatorul si casa Hanania, unse s-a ascuns Sf. Paul si biserica subterana de unde isi inalta acesta rugaciunile spre cer.
Orasul Palmyra este situat in partea nordica a Damascului, in antichitate fiind denumit "mireasa desertului". Principalele obiective turistice sunt templul lui Baal, monumentul Arch si moscheea Zeinab.
Allepo, avand o populatie de aproape doua milioane de locuitori este al doilea oras ca marime si importanta din Siria si un important centru comercial mai ales datorita industriei matasurilor si a bumbacului. In toate orasele musulmane se intalnesc piete denumite souk-uri si bai publice (hammam) avand un interes aparte. Principalul obiectiv turistic este Muzeul Arheologic.
Siria este locul potrivit pentru turistii dornici de cumparaturi, aici gasindu-se numeroase obiecte manufacturate: obiecte din sidef, sculpturi din lemn de maslin, tesaturi, broderi si diverse bijuterii. Sirienii sunt renumiti pentru maiestria cu care lucreaza tesaturi de matase brocard.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu