2 noiembrie 2009

Siria, o provocare turistica!


Pentru a calatori in Siria, sunt necesari bani, viza, informatii si sete de aventura. Pentru a intelege esenta acestei tari, e nevoie de mult mai mult.
Istoric vorbind, Siria Mare cuprindea teritoriile Libanului, Israelului, Palestinei, Iordaniei si o mica portiune din Antiohia. In vechime, orasele sale de coasta au devenit puternice porturi feniciene, iar de-a lungul Antichitatii teritoriile i-au fost anexate de imperiile egiptean, persan si roman.
In 1174, o data cu invazia araba, garnizoanele crestine ale cruciatilor s-au retras din calea lui Saladin, lasand sub comanda califului teritorii vaste. Insa nici arabii si nici crestinii nu au putut tine piept Imperiului Otoman, care a cucerit si a administrat teritoriile siriene din 1516 si pana la destramarea sa, la sfarsitul primului Razboi Mondial.
Intrata, impreuna cu Libanul, sub tutela Frantei, Siria a cunoscut o lunga perioada de instabilitate, continuata chiar si dupa cucerirea independentei.Ordinea a venit o data cu instalarea la putere a liderului partidului Baas, Hafez al-Assad, unul dintre cei mai controversati sefi de stat ai secolului XX.Restul e istorie moderna...
Astazi, teritoriul Siriei se imparte,de la vest la est, in patru mari zone geografice: fasia litorala (marginita la nord de Turcia si la sud de Liban), lantul muntos (numit Jebel al-Nasisizza), stepa cultivata din centrul tarii (unde sunt situate principalele doua orase ale Siriei, Damasc si Alep) si desertul (care stapaneste tot estul tarii, pana la granita cu Irakul).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu