2 noiembrie 2009

Siria





Siria este una dintre cele mai frumoase destinatii din lume, inca neatinsa de turismul in masa. Peisajul variaza de la padurile din nord-vest la plajele de pe coasta Mediteranei. Siria este numita adesea "Leaganul civilizatiei", deoarece nu exista civilizatie in est sau vest de-a lungul istoriei lumii care sa nu trecut prin Siria si sa nu-si fi lasat aici amprenta, sau sa fie afectata de lunga istorie a Siriei. Aici au fost inventate primele alfabete, care au ajutat culturile romana si greaca sa puna stapanire pe intrega lume. Aici se afla inceputurile civilizatiei, acum zeci de mii de ani, la Mreibet, Jeyround sau Yabround.


Datorita pozitiei sale unice, in locul in care se intalnesc trei continente, Siria a fost centrul civilizatiei antice. Tara a constituit drumul de rascruce dintre Marea Caspica, Oceanul Indian, Marea Neagra si Nil. Vreme de mii de ani Siria a controlat drumul matasii care mergea dinspre China spre Doura Europos (Salhiyeh), de la Palmyra si Homs spre porturile Siriei pe Mediterana, si pe care marinarii sirieni au navigat cu enormele flote de nave albe. Pana si in ziua de azi matasea este o industrie importata in Siria. In Damasc, Hama si Aleppo tesatorii lucreaza in aceleasi razboaie din lemn folosite de sramosii lor in Ebla, timp de mii de ani.


Daca va intereseaza istoria si monumentele istorice trebuie sa vizitati Siria. Tara este plina de ruine si monumente ale tuturor civilizatiilor care au trecut pe aici. In ziua de astazi aceste situri sunt atractiile principale. Aici este Qalaat Samaan, unde Sf. Simeon a stat timp de 36 de ani pe un stalp de 15m si a predicat pelerinilor care veneau sa vada cel mai sfant om de la inceputul evului mediu.


Palmyra este vechiul popas al caravanelor intre lume Mediterana si imperiile din estul Mesopotamiei, Persia si India. In timpurile reginei desertului Zenobia, orasul era unul cosmopolitan, in care exotismul estului se imbina cu cel al vestului. Aici s-a ridicat uriasul templu Baal, in inima orasului. Astazi sunt doar ruinele orasului, cunoscut ca "Valea Mormintelor". In nord se afla castelul cruciatilor, Le Crac des Chevaliers si orasele Aleppo si Hama. Langa granita cu Turcia, aproape de Hatau, se afla ruinele oraselor moarte Al Bara, Serdjilla, Qalbe Lbrse si Qirbirze. Maldare de pietre, ce odata au fost case si biserici zac abandobate pe campurile din provincia Idleb.


In Siria veti fi coplesiti de ospitalitatea araba, mai mult decat in orice alt loc din Orientul Mijlociu. "Ahlan wa sahlan" este o fraza pe care o vezi auzi des si inseamna "Sunteti bine veniti". Cel mai adesea, aceasta fraza va fi acompaniata de o ceasca de cafea traditionala araba sau de un pahar de ceai, sau poate chiar de invitatia de a cina alaturi de familie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu