12 noiembrie 2009

Cum ajungem in Siria?


Se poate ajunje destul de facil in Damasc, cu avionul direct din Bucuresti sau cu escala in Instanbul,Turcia. Pretul si distanta depinzand de compania aeriana si ruta aleasa.

4 noiembrie 2009

Informatii utile


Unii sirieni au obiceiul de a fi agresivi in public, nu respecta randul la o coada si se ciocnesc de oameni pe strada fara asi cere scuze, iar punctualitatea nu este importanta pentru ei. Negocierea pretului este un stil de viata in Siria. Sirienii discuta cu voce tare si gesticuleaza puternic. Deseori persoanele de acelasi sex se tin de mana sau se saruta pe gura cand se intalnesc, fara a considera acest fapt un comportament sexual.

O aplecare a capului spre dreapta este semnul pentru afirmatie, iar mangaierea inimii cu palma la intalnirea unei persoane este simbolul afectiunii pentru acea persoana.

Evitati sa fotografiati orice seamana cu un obiectiv militar, chiar daca este vorba de o antena de transmisie. Inainte de a face o fotografie, uitati-va la ce se vede pe fundal. Ora locala este GMT+2.

Gastronomie


Mancarurile tipice ale sirienilor includ hummus (o pasta de naut), falatel (naut pisat, pisat) si shish kebab (bucati de carne de miel pe frigarui). Un fel special sirian este farooj, pui fript cu ardei iute si ceapa. In general, sirienilor le place mancarea dulce sau foarte acra. Ingrediente obisnuite sunt carne de miel, pui, naut, vanata, orez, grau, masline si iaurt. De obicei, cafeaua este tare si dulce.
Sarmalele sunt des intalnite in Siria, lafel ca in tot Orientul Mijlociu. Mesele dureaza mult in Siria- doua, trei ore sau mai mult. Majoritatea mancarurilor se servesc cu mana sau cu o bucata de pita.

3 noiembrie 2009

Principalele atractii turistice

  • Explorati cel mai vechi oras locuit din lume - Damasc. Un important simbol al acestui oras este Moscheea Unmayyad, in care se poate intra prin bazarul Al-Hamidiyah. Moscheea adaposteste mormantul Sf. Ioan Botezatorul. Moscheea Tikiyeh construita la jumatatea secolului XVI, iese in evidenta prin cele doua minarete si domul elegant. Palatul Al Azem din secolul XVIII este acum muzeu national ce contine exemple de arta islamica si copii frumoase ale Coranului. Situata in centrul istoric, pe langa Via Recta, se afla Casa lui Anania, locul in care s-a ascuns Sf. Pavel, folosind capela subterana pentru a se ruga. S-a pastrat si Biserica din Zidul Damascului, de unde Sf. Pavel a scapat, intr-un cos. Alte atractii includ Altarul Sayyida Zainab (stranepoata profetului Mahomed), mormantul lui Saladin, in spatele moscheei Ummayyad si periferiile Damascului, in special Dummar. Ghota, livezile de pomi ce inconjoara Damascul, sunt pline de piersici, pruni, ciresi si alti pomi fructiferi.


  • Vizitati unele dintre cele mai vechi minarete din lume la Bosra, primul oras al Republicii arabe Siriene care a devenit musulman. Ca popas in drumul spre Mecca, Bosra a fost un oras prosper pana in secolul XVII. Moscheea lui Omar din centrul orasului este un fost templu pagan, iar acum este singura moschee ce asupravietuit de la inceputul perioadei islamice, pastrandu-si fatada originala.Asistati la festivalul de muzica bianual ce are loc in amfitatrul din Bosra.



  • Admirati orasul Palmyra, aflat intr-o oaza in desert, unde legendara regina Zenobia a rezistat imperiilor persan si roman. Zenobia a fost luata prizoniera la Roma in 272, cand imparatul Aurelian a cucerit osasul. Ruinele din Valea Mormintelor, Altarul Subteran al celor Trei Frati, Marele Templu al lui Bel si Arcada Monumentala, aflate pe lista de patrimoniu mondial UNESCO, sunt doar cateva dintre cela mai faimoase monumente, din perioada clasicista pana in Evul Mediu. Halabiye si Zalabiya, situate la 40km de Deir ez Zor, mai contin ruine care atesteaza rolul militar important din timpul reginei Zenobia.






  • Vizitati Crac des Chevaliers, cel mai faimos castel al cruciatilor din toata lumea. O fortareata a Ospitalierilor in zilele regatului latin Ierusalim (1100-1290), castelul a pastrat garnizoana de cateva sute de soldati si in timp de pace. Aflat la o altitudine de 670m, castelul a fost protejat de turnurile de veghe si aprovizionat de terenurile fertile din imprejur. Mai vizitati si castelele Salaheddin, langa Latakia si Markab, langa Banyas.






  • Situat pe raul Orontes, la 45km de Homs, Hama dateaza de dinainte de 5.000 i.Hr. Admirati rotile gigantice din lemn, folosite si astazi pentru aprovizionarea cu apa a orasului si pentru irigarea gradinilor publice. Alte locuri interesante sunt Marea Moschee si Muzeul din Palatul Al Azem.







  • Admirati orasul Alep, mai vechi poate decat Damasc, ce contine o mare citadela, pe locul unei acropole hitite. Acest oras listat ca patrimoniu mondial de UNESCO, reprezinta unul dintre cele mai magnifice exemple de arta militara islamica araba din Siria. In oras se afla un numar impresionant de moschee.





  • Vizitati "perla Eufratului" la Deir ez Zor, aflat pe malul drept al raului. Gradina si livezile de pe malurile Eufratului creaza o armonie perfecta cu desertul auriu si argintul raului.




  • Plimbati-va in Palatul Regal Mari, construit de Zimrilim, un important conducator de acum 2.000 de ani. Palatul a fost redescoperit in cadrul unor excavatii sin anii 1930 si acum este protejat de un acoperis modern. Orasul in sine a fost construit ca punct comercial pe traseele din Siria spre Mesopotamia. Cele mai vechi ruine din oras au 5.000 de ani.







  • Admirati culorile in care se "imbraca" orasele Siriei in timpul festivalului anual Drumul Matasii, ce sarbatoreste multitudinea natiunilor si a comunitatilor din Siria acelei perioade. Festivalul are loc de obicei in septembrie, perioada in care orasele abunda de activitati artistice si culturale.




  • Relaxati-va pe coasta Mediteranei. Statiunea Latakia se afla la poalele lantului muntos. Pe partea cealalta se afla Campiile Fertile (Leaganul Civilizatiei). Aici puteti vedea cateva situri istorice, printre care templul lui Bahus si un arc triumfal. Si in Tartus se afla cateva plaje frumoase.




























2 noiembrie 2009

Siria





Siria este una dintre cele mai frumoase destinatii din lume, inca neatinsa de turismul in masa. Peisajul variaza de la padurile din nord-vest la plajele de pe coasta Mediteranei. Siria este numita adesea "Leaganul civilizatiei", deoarece nu exista civilizatie in est sau vest de-a lungul istoriei lumii care sa nu trecut prin Siria si sa nu-si fi lasat aici amprenta, sau sa fie afectata de lunga istorie a Siriei. Aici au fost inventate primele alfabete, care au ajutat culturile romana si greaca sa puna stapanire pe intrega lume. Aici se afla inceputurile civilizatiei, acum zeci de mii de ani, la Mreibet, Jeyround sau Yabround.


Datorita pozitiei sale unice, in locul in care se intalnesc trei continente, Siria a fost centrul civilizatiei antice. Tara a constituit drumul de rascruce dintre Marea Caspica, Oceanul Indian, Marea Neagra si Nil. Vreme de mii de ani Siria a controlat drumul matasii care mergea dinspre China spre Doura Europos (Salhiyeh), de la Palmyra si Homs spre porturile Siriei pe Mediterana, si pe care marinarii sirieni au navigat cu enormele flote de nave albe. Pana si in ziua de azi matasea este o industrie importata in Siria. In Damasc, Hama si Aleppo tesatorii lucreaza in aceleasi razboaie din lemn folosite de sramosii lor in Ebla, timp de mii de ani.


Daca va intereseaza istoria si monumentele istorice trebuie sa vizitati Siria. Tara este plina de ruine si monumente ale tuturor civilizatiilor care au trecut pe aici. In ziua de astazi aceste situri sunt atractiile principale. Aici este Qalaat Samaan, unde Sf. Simeon a stat timp de 36 de ani pe un stalp de 15m si a predicat pelerinilor care veneau sa vada cel mai sfant om de la inceputul evului mediu.


Palmyra este vechiul popas al caravanelor intre lume Mediterana si imperiile din estul Mesopotamiei, Persia si India. In timpurile reginei desertului Zenobia, orasul era unul cosmopolitan, in care exotismul estului se imbina cu cel al vestului. Aici s-a ridicat uriasul templu Baal, in inima orasului. Astazi sunt doar ruinele orasului, cunoscut ca "Valea Mormintelor". In nord se afla castelul cruciatilor, Le Crac des Chevaliers si orasele Aleppo si Hama. Langa granita cu Turcia, aproape de Hatau, se afla ruinele oraselor moarte Al Bara, Serdjilla, Qalbe Lbrse si Qirbirze. Maldare de pietre, ce odata au fost case si biserici zac abandobate pe campurile din provincia Idleb.


In Siria veti fi coplesiti de ospitalitatea araba, mai mult decat in orice alt loc din Orientul Mijlociu. "Ahlan wa sahlan" este o fraza pe care o vezi auzi des si inseamna "Sunteti bine veniti". Cel mai adesea, aceasta fraza va fi acompaniata de o ceasca de cafea traditionala araba sau de un pahar de ceai, sau poate chiar de invitatia de a cina alaturi de familie.

Siria, o tara incarcata de istorie


O tara fascinanta, modelata in timp de invataturile coranului dar si de civilizatiile grecesti, feniciene si romane, Siria este astazi un loc unde turistii pasionati de istorie si religie vin sa scotoceasca ruinele si zidurile cetatiilor antice.
Siria este situată în regiunea supranumită "Cornul Abundenţei", ce formează un arc adânc începând din Irak, trecând pe la confluenţa fluviilor Tigru şi Eufrat, cuprinzând teritoriul Siriei centrale şi al Israelului şi continuand până în Valea Nilului în Egipt.La fel ca majoritatea statelor din Orientul Apropiat, Siria este o tara cu relief predominant deşertic si cuprinde atat platoul îngust şi lanţul muntos de pe coastă cat si o stepă vastă ce este traversată de Eufrat si care dă naştere pe malurile sale unor adevărate oaze. Cele mai renumite orase din Siria sunt: Damasc - care este si capitala tarii, Palmyra si Allepo.Damasc, fiind considerat cel mai vechi oras din lume. Acest oras istoric are o denumire ce se poate traduce prin "loc cu multa apa" dat fiind faptul ca este construit in jurul raului Barada. Unul din cele mai importante obiective turistice este Moscheea Omayyad ce dateaza din anul 636. In Damasc se poate vedea de asemenea mormantul de marmura al lui Ioan Botezatorul si casa Hanania, unse s-a ascuns Sf. Paul si biserica subterana de unde isi inalta acesta rugaciunile spre cer.
Orasul Palmyra este situat in partea nordica a Damascului, in antichitate fiind denumit "mireasa desertului". Principalele obiective turistice sunt templul lui Baal, monumentul Arch si moscheea Zeinab.
Allepo, avand o populatie de aproape doua milioane de locuitori este al doilea oras ca marime si importanta din Siria si un important centru comercial mai ales datorita industriei matasurilor si a bumbacului. In toate orasele musulmane se intalnesc piete denumite souk-uri si bai publice (hammam) avand un interes aparte. Principalul obiectiv turistic este Muzeul Arheologic.
Siria este locul potrivit pentru turistii dornici de cumparaturi, aici gasindu-se numeroase obiecte manufacturate: obiecte din sidef, sculpturi din lemn de maslin, tesaturi, broderi si diverse bijuterii. Sirienii sunt renumiti pentru maiestria cu care lucreaza tesaturi de matase brocard.

Siria, o provocare turistica!


Pentru a calatori in Siria, sunt necesari bani, viza, informatii si sete de aventura. Pentru a intelege esenta acestei tari, e nevoie de mult mai mult.
Istoric vorbind, Siria Mare cuprindea teritoriile Libanului, Israelului, Palestinei, Iordaniei si o mica portiune din Antiohia. In vechime, orasele sale de coasta au devenit puternice porturi feniciene, iar de-a lungul Antichitatii teritoriile i-au fost anexate de imperiile egiptean, persan si roman.
In 1174, o data cu invazia araba, garnizoanele crestine ale cruciatilor s-au retras din calea lui Saladin, lasand sub comanda califului teritorii vaste. Insa nici arabii si nici crestinii nu au putut tine piept Imperiului Otoman, care a cucerit si a administrat teritoriile siriene din 1516 si pana la destramarea sa, la sfarsitul primului Razboi Mondial.
Intrata, impreuna cu Libanul, sub tutela Frantei, Siria a cunoscut o lunga perioada de instabilitate, continuata chiar si dupa cucerirea independentei.Ordinea a venit o data cu instalarea la putere a liderului partidului Baas, Hafez al-Assad, unul dintre cei mai controversati sefi de stat ai secolului XX.Restul e istorie moderna...
Astazi, teritoriul Siriei se imparte,de la vest la est, in patru mari zone geografice: fasia litorala (marginita la nord de Turcia si la sud de Liban), lantul muntos (numit Jebel al-Nasisizza), stepa cultivata din centrul tarii (unde sunt situate principalele doua orase ale Siriei, Damasc si Alep) si desertul (care stapaneste tot estul tarii, pana la granita cu Irakul).

31 octombrie 2009

Religia Feniciei


Fenicienii construiau temple zeilor lor, în principal lui Baal, zeul războiului. Preoţii şi preotesele sacrificau copii zeilor, în perioade de restriste. Fenicienii erau foarte urâţi de vechii evrei, ceea ce a cauzat dispariţia lor din istorie, după cucerirea greacă. Ei ar fi fost urmaşii cannaniţilor.

27 octombrie 2009

Alfabetul Fenician


Fenicienii au fost primii care au inventat alfabetul, având numai 30 de consoane, dar nici o vocala. Alfabetul a mai fost îmbunătăţit de către greci şi romani. Alfabetul fenician este un alfabet consonantic, care nu notează vocale; acestea trebuie deduse din context.
Totodata numerele aşa-zis arabe sunt de fapt feniciene? Ele au fost numite "arabe" pentru că aceasta a fost filiera prin care au ajuns în Europa.
Ingeniozitatea comercianţilor fenicieni care le foloseau pentru a-şi ţine socotelile consta in faptul ca fiecare cifră, scrisă fără curbe, doar din linii drepte, formează exact atâtea unghiuri câte sugerează numărul respectiv. Luaţi de exemplu cifra unu, veţi constata că are un singur unghi. Pe acelaşi principiu, doi are două unghiuri, trei are trei şi tot aşa.
Din păcate, tendinţa omului este de a simplifica, aşa că acest principiu nu se mai aplică bunăoară cifrei şapte, care iniţial avea o linie orizontală şi în partea de jos, nu numai la mijloc. Dar ingeniozitatea iniţială a fenicienilor a făcut ca cifrele arabe să fie folosite peste tot în lume şi mai puţin în ţările arabe.

Alfabetul fenician este un alfabet folosit iniţial pentru scrierea limbii feniciene, dar care mai apoi a dus la apariţia altor alfabete folosite astăzi, precum cel latin, arab, ebraic, grec şi cel chirilic.
Cele mai vechi scrieri folosind alfabetul fenician datează aproximativ din anul 1000 î.Hr., în inscripţii găsite în oraşele şi coloniile feniciene de pe ţărmul Mediteranei, ca de exemplu Byblos(azi în Liban) şi Cartagina (nordul Africii).

Comert



Fenicienii erau marinari iscusiţi şi aveau vase bune. În jurul anului 600 î.Hr., egiptenii ii plăteau pe fenicieni ca să exploreze Africa de vest. De asemenea, ei călătoreau spre Britannia pentru a schimba diverse mărfuri pe cositor şi argint. Meseriaşii fenicieni făceau stofe fine, dar şi produse de olărit, obiecte din fildeş şi metalice, pentru a le vinde. De asemenea, ei vindeau lemn de cedru.
Fenicienii s-au extins în toată Mediterana, întemeind colonii pe multe ţărmuri străine, inclusiv Marsilia, Cadiz, Malta, Sicilia, Cipru şi Cartagina, ultima în Africa de Nord. În Cartagina ei făceau schimburi de mărfuri cu localnici africani, cumpărând fildeş preţios, piei de animale şi lemn.

Zeii in Siria Antica


Religia Siriei antice a fost mult influentata de religia asiro-babiloneana. In fruntea divinitatilor siriene se afla zeul El, nume care nu ii era propriu, ci era comun divinitatilor semite, cu sensul de "zeu", dar nu in inteles monoteist ca la evrei. Zeul El din Siria antica, desi pus in fruntea zeilor, era o figura destul de stearsa. Avea ca sotie pe Aserat-Yam ("protectoarea marii") si 70 de copii.

Figura principala a panteonului Siriei antice era Baal, al carui nume, la origine, era tot un nume comun si putea fi aplicat mai multor zei, dar Baal prin excelenta era zeul furtunii, al fulgerului si al ploii, caruia arameii ii ziceau Hadad. Era, de fapt, zeul asirian Adad, caruia babilonenii ii ziceau uneori Ramman si pe care il intalnim la canaaniti sub numirile Rimon sau Hadad-Rimon, mentionate si in Sfanta Scriptura (IV Regi, V, 18; Zah. XII, 11). Zeul era reprezentat calare pe un taur si tinand intr-o mana fulgerul si in alta un topor. Arameii nomazi au raspandit atat de mult cultul acestui zeu incat au facut din el cea mai mare primejdie pentru cultul monoteist evreu. Dovada ca regatul lui Israel, dupa despartirea sa de regatul lui Iuda, s-a indreptat spre cultul lui Hadad, adorand taurii pe care ii instalase Ieroboam I la Dan si Bethel. Profetii din Israel si din Iudeea au strigat impotriva acestui cult idolatru, care era atat de puternic incat chiar si in vechea Roma s-a descoperit un sanctuar inchinat zeului Hadad, numit aici "zeul Libanului" sau "zeul culmilor" si fiind considerat o divinitate solara.

In Fenicia, zeul principal local al orasului Tir, Baalul acestui important oras, se numea Melkart ("rege al cetatii"), fiind mai tarziu, in secolul al V-lea i. Hr., identificat cu Hermes al grecilor.

Divinitatea principala feminina a Siriei antice era Aserat, zeita a fecunditatii si a maternitatii, dar si a razboiului, la fel cu Istar a babilonenilor, avand ca animal preferat leul. Arameii o adorau sub numirea Atargatis si ca sotie a lui Hadad. Preotii cultului ei erau casatoriti si oficiau imbracati in haine de femei. In fiecare an statuile lui Hadad si Atargatis erau duse in procesiune la un lac, probabil pentru a fi spalate in chip ritual.

La fenicieni, zeita Aserat era adorata sub numele Astarte si avea un cult plin de senzualitate. Regii si reginele Sidonului erau preoti si preotese ale Astartei. Si astazi se vad in apropiere de Sidon grotele care ii erau consacrate. Grecii au numit-o Afrodita Urania, identificand-o cu luna .

In stransa legatura cu cultul zeitei Astarte era cultul zeului Adon. Adon era venerat in toata Fenicia, dar centrele principale ale cultului sau erau Byblos si Cipru. In epoca greco-romana, Adonis si Astarte erau principalele divinitati feniciene. Mitologia prezinta pe Adon ca un tanar frumos, indragostit de Astarte.

Fenicienii din Cartagina aveau aceleasi divinitati principale ca si locuitorii din metropola feniciana, dar numai cu nume schimbate. Astfel, adorau pe Baal-Amon, pe care grecii l-au identificat cu Cronos si romanii cu Saturn, deoarece i se sacrificau copii. Sotia acestui zeu, Astarte, a luat la Cartagina numele Tanit si a fost supranumita de romani Iuno Caelestis.

Ca zei de mai mica importanta intalnim in Siria antica la aramei pe Sin, zeul lunii, preluat de la asiro-babiloneni, iar la fenicieni pe Resef ("cel luminos") si pe Etmun. Cel dintai dintre acestia doi era zeu al soarelui, dar si al furtunii, iar cel de-al doilea era specialist in arta de a vindeca bolile si a fost asimilat de greci cu Asklepios, zeul sanatatii. In textele descoperite la Ras Samra (Ugarit) apare ca zeu al mortii zeul Afof, vrajmas neobosit al lui Baal. De asemenea apare zeita Anat, sora divina a lui Baal.

Pe langa zeii insisi, locuitorii Siriei antice venerau si muntii, apele, arborii si pietrele, care erau socotite locuinte ale zeilor. Peste tot in Fenicia, divinitatea suprema este un zeu al cerului care comanda fortelor naturii. Puterea divinitatii inspira sentimente de teama si supunere, care se reflecta in denominatiunile pe care le primeste zeul. Cele mai frecvente denumiri sunt acelea de Ba'al (mai rar Adon), care inseamna "Stapan" in sensul de posesor (de exemplu: Ba'al hazzebah este "stapanul sacrificiilor" adica acela care ofera sacrificiul) si Melek -"Rege". Fiecare trib, fiecare cetate avea un Ba'al propriu, zeul national protector. Este acelasi mod de abordare a divinitatii ca si in Mesopotamia. Atunci cand se intemeia o colonie, prima grija era sa se inalte un sanctuar zeului metropolei respective, cu care populatia se afla intr-o relatie constanta. Ba'al nu desemneaza o divinitate unica, adorata de toate triburile; este doar o denumire unica pe care fiecare o da zeului sau principal, pe care il considera divinitatea suprema. La fel si pentru numele divin Melek asociat in numele de persoane: Ba'al si Melek trebuie percepute ca desemnand un calificativ al zeului numit in continuare. "Niciodata nu a existat un zeu fenician Ba'al, superior celorlati zei". Ba'al poate sa denumeasca notiuni ca: Domnul Cerului, autorul cel puternic al tuturor calamitatilor si al fericirii; el este cel care procura ploaia si fer­tilitatea, care asigura hrana oamenilor si animalelor, care isi manifesta puterea de distrugere prin folosirea fulgerului si a traznetului, care raspandeste bolile, epidemiile si moartea.Se va observa ca cele mai multe dintre numele divine sunt o perifraza: Melqart este "regele orasului"; alte nume cum ar fi: stapanul meu (Adon), Ba'al al unui tinut, zeu (El) nu evidentiaza nimic din personalitatea zeului respectiv. Or, se stie ca un punct fundamental al filosofiei popoarelor Asiei occidentale stravechi era acela ca un lucru nu poate exista daca nu are un nume, denumirea lucrului implicand existenta acestuia. De aceea, pentru a exista, zeitatea trebuia sa aiba un nume adaugat la Ba'al.Pentru ca cele mai multe dintre orasele feniciene au un ba'al, acesta va fi denumit, cel mai adesea, dupa locul unde este adorat: Ba'al rosh (domnul promontotiului), Ba'al-saphon (domnul nordului), Ba'al -shamim (domnul cerurilor), Ba'al-Lebanon (domnul Libanului).Melqart este ba'al al Tyrului si numele lui inseamna "domnul orasului", ceea ce nu explica identitatea lui (la origine, era zeul tribului). Numele acestui zeu este mentionat in tratatul incheiat intre Assarhaddon si regele Tyrului, alaturi de alte nume de zeitati. In onoarea lui, la Tyr exista o mare sarbatoare anuala; stim ca Hiram i-a construit un templu. Caracterul acestui zeu era solar; mai tarziu, si-a adaugat atributul de zeu marin. De fapt, mai toate zeitatile feniciene a primit, in timp, acest caracter de divinitati marine, fapt ce nu este greu de inteles. Grecii l-au asimilat lui Heracle. Fiul lui Zeus, ceea ce demonstreaza insemnatatea lui Melqart. Cultul lui Melqart a fost dus pana departe, in coloniile tyriene; in inscriptii el este mentionat cu numele de "Ba'al al Tyrului", "Regele orasului".Melek, nume divin, apare, ca si Ba'al, in compunerea numelor altor zeitati feniciene sau in compunerea numelor proprii date oamenilor. Cu toate acestea, babilonienii au vazut in Melek un zeu solar. Melek reprezinta caldura distrugatoare a soarelui. Lui ii erau oferite sacrificiile de copii. Biblia il considera un idol infam, ce starneste oroare.Dagon sau Ba'al Dagon, supranumit Siton, a primit si el atribute maritime; numele lui semnifica "grau" si a fost pus in legatura cu ofrandei: de grau; mai tarziu, cand a primit caracter de zeitate marina, numele lui a fost pus in legatura cu acel cuvant semit care inseamna "peste".El este zeul suprem la Byblos, fiind adorat fara un cult anume si fara temple. Filon din Byblos marturiseste ca El este o zeitate anume si nu un nume general al divinitatii.Ba'al Resheph -"cel luminos" -este asimilat lui Apollon. Il vom intalni si la egipteni asociat cu zeita Qodshu, care este o forma a lui Ashtart.Eshmun era zeul orasului Sidon, care a fost identificat cu Asklepios. Este deci un zeu al sanatatii, o zeitate chtoniana. Exista la Sidon un templu al acestui zeu, dar a fost deteriorat de timp atat de mult incat cu greu s-a putut emite o idee in legatura cu cultul exterior practicat aici. Se pare ca acest cult nu era compatibil cu ideea mortii, caci nu au fost gasite morminte nici in templu si nici in vecinatatea acestuia, in vreme ce campia sidoniana este plina de morminte mai ales acolo unde au existat aglomeratii de populatii.Alaturi de aceste divinitati masculine, fenicienii unor orase, mai ales cei din nord, adorau zeitati feminine -Ba'alat, "Stapana". Este vorba de zeitati care reprezinta fortele productive ale naturii. La inceput, aceste zeite nu aveau decat o importanta restransa fata de zeitatile masculine. Milkat -"Regina", corespunde lui Melek, iar Baaalat este perechea femina a lui Ba'al. Cele doua divinitati -masculina si feminina -sunt simbolizate de animale, care exprima energia creatoare sau forta care distruge: taurul si vaca, leul si pasarile de prada.Ashtart. La Beirut era adorata Ba'alat Beyrouth, adica "stapana din Beirut", despre care sunt putine informatii; la Gebal era adorata Ashtart (transcrierea greaca este Astarte). Este zeita pansemita a iubirii, a fecunditatii, Ishtar -Astarte-Atargatis, caracterizata printr-un cult obscen. Numele ei este explicat prin ideea unei fecundintati luxuriante.In Fenicia si in alte locuri, ea a fost adorata sub diferite aspecte, uneori ca o adevarata zeita razboinica, dar, de cele mai multe ori ca o zeita a a iubirii senzuale. Reprezentarile lui Ashtart evidentiaza in ea in rand zeita-mama: porumbelul este consacrat divinitatiifecunditatii. Ea mai este reprezentata cu un alt simbol si anume, luna plina intre coarnele unui taur. De asemenea, apare reprezentata simbolic sub forma unei vaci. Cultul celebru al lui Ashtart era cel de la Gebal, Byblos si Sidon. In inscriptiile feniciene, zeita apare numai cu numele de Ba'alat simplu, intelegandu-se ca este vorba de marea zeita din Byblos. In importantele Scrisori de la El-Amarna, este pomenita zeita Ashtart de catre guvernatorul orasului. Cultul zeitei a trecut din Fenicia in Cipru, de aici a traversat insulele grecesti, pana in Cytera si in Sicilia unde s-a amestecat cultului grecesc al Afroditei.Adonis este o divinate care are un cult legat de acela al zeitei Ashtart; el este reprezentat sub trasaturile unui zeu tanar gata sa fie omorat de un porc mistret pe care acesta il vana; Astarte, iubita sa, coboara in infern pentru a-l smulge pe Adonis din ghearele mortii, Adonis este o divinitate agrara, spiritul vegetatiei. A fost obiectul unui cult raspandit in toata Fenicia. Ii erau consacrate sarbatori anuale. Cu toate acestea, personalitatea sa este obscura, nici un text grec sau latin de provenienta feniciana nu vorbeste despre el. Numele acesta nu este decat forma elenizata a cuvantului semitic adon care inseamna stapan maestru, asa cum baal este o vocabula generala. Numele acestui zeu este limitat la greci; limbile ebraica si siriaca il numesc pe zeul acesta Tammuz, numele mesopotamian al samantei si vegetatiei.Exista raporturi stranse intre cultul lui Adonis si cel inchinat lui Astarte. Adonis este principiul masculin, reproducerea si fertilitatea. El a fost onorat cu precadere in Liban, la Aphaca.

26 octombrie 2009

Fenicia Antica



Fenicia, Siria de azi, era o veche civilizatie cu centrul în nordul vechiului Canaan, şi cu teritoriul principal de-a lungul costei Libanului şi Siriei şi nordul Israelului din zilele noastre . Cultura feniciana era o cultură de comerţ maritim care s-a răspândit de-a lungul Marii Mediterane, mai ales între anii 1200 i.Hr. si 900 i.Hr.Deşi limitele unei astfel de civilizaţii urbane fluctuau, oraşul Tir se pare că este cel mai sudic oraş fenician. Sarepta, între Sidon şi Tir, este cel mai meticulos excavat oraş din patria fenicienilor. Aceasta a fost prima civilizaţie care a creat bireme . Încă mai există dezbateri pe seama subiectului dacă canaanienii şi fenicienii sunt 2 popoare diferite.
Fenicienii au fost cei mai mari negustori ai antichităţii. Au trăit pe coasta Marii Mediterane din anul 1200 î.Hr. Au explorat continentul Africa şi au întemneiat oraşele: Tyr, Sidon, Byblos şi cel mai important oraş, Cartagina, în nordul Africii. Tot fenicienii sunt cei care au creat primul alfabet, fiind preluat de greci şi de romani. Cultura lor a dispărut după ce regiunea a fost cucerită de către Alexandru cel Mare.